Kičrí:
|
|
Rozehřejte ghí nebo olej a osmažte kmínová semínka, čili a zázvor. Když přestanoou prskat, přidejte mletý kmín a asafoetidu. Po několika vteřinách přidejte nakrájené brambory a růžičky květáku. Zeleninu asi 4 až 5 minut obracejte vařečkou, dokud se na ní neobjeví hnědé skvrny. Potom přidejte dál a rýži a osmahněte asi minutu. Přidejte vodu, sůl, kurkumu, rajčata a přiveďte do varu. Snižte teplotu a vařte zpola zakryté 30 až 40 minut až je dál měkký. Potom přidejte citrónovou šťávu a při velmi nízké teplotě ještě povařte, dokud luštěniny a rýže neabsorbují veškerou vodu. Nakonec přidejte pepř a jemně zamíchejte.
Zapékané brambory (Alu Gauranga):
|
|
Brambory nakrájejte na tenké plátky. Dno vymaštěného kastrolu nebo pekáče pokryjte jednou třetinou bramborových plátků. Tuto vrstvu posypte jednou třetinou každého koření v tomto pořadí: asafoetida, sůl, pepř, koriandr čerstvý, koriandr mletý. Pokryjte třetinou droleného sýra a třetinou smetany. Posázejte jednou třetinou másla. Všechno pokryjte druhou vrstvou nakrájených brambor a ostatními přísadami ve stejném pořadí jako u první vrstvy. Utvořte třetí vrstvu se zbytkem brambor a postup opakujte. Nakonec povrch posypte slabou vrstvou sušeného mléka. Kastrol přikryjte aluminiovou fólií, kterou okolo okrajů řádně utěsněte a pečte přibližně 45 minut při teplotě 200 C. Deset minut před koncem pečení obal odstraňte, aby povrch mohl zhnědnout.
Květák s bramborami v jogurtu (Alu phul gobhi ki bhaji):
|
|
V hrnci rozehřejte ghí nebo olej. Přidejte kmín, drcené čili a smažte několik vteřin. Potom přidejte prášková koření a nato bramborové kostky. Smažte asi 3 minuty , potom přidejte květák a za stálého míchání smažte další 3 minuty. Potom přidejte vodu se solí, přiklopte a poduste 15 minut. Nakonec vmíchejte jogurt a povařte ještě několik minut, až omáčka zhoustne. Posypte garam masalou a jemně zamíchejte. Každou porci ozdobte plátkem rajčete a kolečkem citrónu.
Zelí s bramborami (Bandgobhi alu sabji):
|
|
V elektrickém mlýnku nebo v hmoždíři namelte hřebíček, kardamon a skořicovou kůru na jemný prášek a nechte stranou. V hrnci rozehřejte ghí neb olej. Přidejte nakrájené brambory a za stálého míchání je smažte. Vyndejte je z hrnce a nechte stranou. Ve stejném hrnci osmahněte na zbývajícím ghí nebo oleji zázvor. Přidejte kájenský pepř a kurkumu a ještě několik vteřin smažte. Přidejte nakrájené zelí a za stálého míchání smažte 3 až 4 minuty. Přidejte rajčata, osmahlé brambory, sůl , cukr a vodu. Hrnec přikryjte a vařte na mírném ohni dokud všechna zelenina nezměkne. Před podáváním posypte předem namletým kořením a jemně zamíchejte.
Zelenina po bengálsku (Bengali tarkari):
|
|
Ve velkém hrnci rozehřejte ghí nebo olej. Přidejte hořčičná semínka, čili, bobkové listy a řecké seno. Zakryjte hrnec. Když semínka přestanou prskat a řecké seno ztmavne, přidejte anýz a mletý kmín. Potom okamžitě přidejte na kostičky nakrájené brambory a obracejte je asi 8 minut. Potom přidejte nakrájenou tykev a baklažán. Za stálého míchání ještě 5 minut vařte. Dále přidejte hrášek spolu s vodou a přiklopte. Vařte 15 minut a přibližně každých 5 minut zamíchejte. Potom přidejte cukr a sůl a při nízké teplotě vařte, dokud zelenina nezměkne a omáčka není hustá. Nakonec každou porci jídla ozdobte dílkem citrónu a snítkou petržele.
Zelenina se sýrem (Matar alu tarkari):
|
|
Ve velkém hrnci rozehřejte ghí nebo olej a přidejte do něho hřebíčky, skořici, mletý kardamon a bobkové listy. Smažte asi 30 vteřin, potom přidejte brambory a smažte ještě asi 5 minut. Potom přidejte hrášek a kurkumu, zamíchejte, přilijte vodu a 10 minut zakryté vařte. Potom přidejte rajčata spolu se strouhaným zázvorem, muškátovým oříškem, cukrem a solí. Zamíchejte a vařte zakryté ještě 5 minut. Nakonec přidejte smetanu, koriandrové listy nebo petržel, mandle a smažený sýr. Odstraňte celá koření.
Listová zelenina (Sak):
|
|
Listovou zeleninu několikrát omyjte, odstraňte tuhé řapíky a nakrájejte ji na malé kousky. Rozehřejte ghí nebo olej a asi 30 vteřin společně smažte fenykl, strouhaný zázvor a nakrájené čili. Přidejte práškové koření a velice krátce je smažte. Potom okamžitě přidejte nakrájené brambory a smažte je za stálého míchání 8 až 10 minut. Přidejte nakrájené zeleninové listy, přiklopte a pomalu vařte asi 15 minut, nebo tak dlouho, dokud listy nejsou uvařené a brambory měkké. (Listy, které jsou méně šťavnaté se vaří déle a vyžadují přidat vodu). Nakonec přidejte sůl a citrónovou šťávu.
Zeleninová krupice (Upma):
|
|
Nejprve nakrájejte zeleninu. Zelené fazole se mohou nakrájet na kousky, mrkev na kolečka, brambory na kostičky, rajčata rozčtvrtíme a květák rozdělíme na růžičky. V hrnci rozehřejte polévkovou lžíci ghí a osmažte kmín, hořčičná semínka, řecké seno, listy karí, zázvor a čili. Po 40 vteřinách přidejte kurkumu a asafoetidu a potom nakrájenou zeleninu. (Chcete-li upmě dodat zvláštní chuť, osmažte lehce kostky brambor, kolečka mrkve a růžičky květáku a přidejte je do upmy až nakonec.) Míchejte zeleninu dokud nezhnědne, přidejte trochu vody, snižte teplotu, přikryjte a vařte do změknutí. Zatímco se zelenina vaří, v malém hrnci uvedˇte do varu vodu se solí. V třílitrovém hrnci rozpusťte máslo nebo ghí, nasypte krupici a na středním plameni ji lehce pražte asi 10 až 15 minut dokud není světle hnědá. Když je krupice hotová a voda se vaří, přidejte do krupice uvařenou zeleninu.
Vmíchejte rozinky (chcete-li) a potom do směsi přilijte vařící vodu. Pozor ! Směs bude soptit a prskat. Snižte přívod tepla. Několikrát zamíchejte a přiklopte. Po pěti minutách odkryjte pokličku a přesvědčte se, zda-li krupice vstřebala všechnu vodu. Jestliže nikoliv, několikrát zamíchejte a vařte ještě chvíli odkryté. Nakonec přidejte pepř, citrónovou šťávu a máslo.