Koření

Základem indické kuchyně je promyšlené používání koření, bylin a chuťových přísad. Koření zahrnuje různé kořeny, kůry nebo semena, všechno buď celé, drcené nebo jemně mleté. Bylinami se rozumí čerstvé listy nebo květy. Chuťové přísady zahrnují sůl, citrusové šťávy, ořechy, růžovou vodu a další.

Díky koření a bylinám, „klenotům indické kuchyně“, je jídlo nejen chutné, ale také stravitelnější. Většina koření má léčivé vlastnosti. Nejpoužívanější koření je asafoetida, kmín indický a černý, koriandr, černý pepř, hořčičné semínko, čili, zázvor, kurkuma, řecké seno, kardamon, fenykl, anýz, hřebíček, skořice, šafrán a další.

Velkou důležitost ve védské kuchyni mají mléčné produkty. Védy chválí mléko jako zázračnou potravinu, neboť obsahuje všechny živiny potřebné pro dobré zdraví. Mléko rozvíjí jemné mozkové tkáně, které jsou potřebné k rozvíjení duchovního vědomí. Ve védských časech žilo mnoho jógínů pouze z mléka.