Kuchařka

Toto není žádná obyčejná kuchařka. Dalo by se říci, že je spíše součástí životního stylu. Nabízí praktickou alternativu mnoha lidem, kteří stejně jako já nebyli nikdy zcela přesvědčeni  o přednostech pojídání masa. Vždycky jsem věřila filozofii, která zastává názor,  že jsme to, co jíme. Neuvědomovala jsem si to okamžitě, nýbrž s takovým malým váháním, které však bylo počátkem nového pohledu na všechno.

Nikdy jsem nebyla šťastná ze skutečnosti, že jím maso. Ani výchova na farmě na tom nic nezměnila. Spíše naopak. Nemohla jsem dělat, že to všechno nevidím. Nikdy jsem nedokázala pochopit, proč by ta krásná telátka, která jsem viděla, když přicházela na svět a která jsem později hladila, když strkala čumák do mé ruky, měla skončit na mém talíři. Proč by měla umírat ve strachu a bolesti? Třetina světa hladoví. Proč vykrmovat zvířata na porážku zrním, které by mohlo sloužit jako potrava pro lidstvo. Jedno pole obilí, které uživí dvě krávy, může poskytnout potravu šedesáti čtyřem lidem.

Je velice snadné nazvat vegetariány pouhými sentimentalisty a zdravotními fanatiky, ale měli bychom si uvědomit, že to zahrnuje daleko více. Tato otázka se týká nás všech z důvodů morálních, zdravotních, ekonomických a náboženských.

Přesto to pro mne bylo v počátcích velice obtížné. Zdálo se, že stát vegetariánkou bude vyžadovat pevnou vůli, neboť jídla vegetariánů se zdála fádní. Také rodinný aspekt nešlo zanedbávat. Měla jsem potíže najít jídelníček, který by uspokojil i mé malé a neustále hladové děti. Důležitá byla také otázka výživy – byla jsem přirozeně znepokojena, zda dostávají dostatek bílkovin. Vybrala jsem několik dobrých vegetariánských receptů, podle kterých jsem potom připravovala jídla znovu a znovu s monotónní pravidelností. Neustále předkládané pečené brambory se pochopitelně mnohokrát stávaly příčinou vzpoury. Dokonce i já jsem si již začínala myslet, že pokud ještě někdy uvidím nějakou fazoli, nebudu odpovědná za své činy.

Začala jsem zoufat a ztrácet odvahu, avšak pomoc byla nablízku. I vy ji můžete nalézt v této knize, plné zajímavých, různorodých a zdravých receptů. Dodávám, že všechny jsou jednoduché a snadné. Kuchařka nám ukazuje, jak lze snadno dodržovat lahodnou a vyváženou dietu, aniž bychom se dotkli masa.

Tato jídla jsem poprvé ochutnala v jednom z chrámů hnutí Haré Kršna v Anglii. Byla úžasně lahodná, neboť byla připravena oddanými, kteří všechno dělali s láskou a jídlo obětovali Bohu.

V šechno je založeno na filozofii, na postoji k jídlu. Jste to, co jíte. Ono „jak“ a „proč“ je nerozlučně spojeno s nejzákladnějšími otázkami víry a lidského cítění, s chápáním skutečné hodnoty života – a nejenom života lidského. Dny, kdy byl váš talíř bez masa prázdný, se potom stanou minulostí.
Předkládáme vám tedy kuchařku spolu s filozofií. Určitě Vám  přinese potěšení in ze samotné přípravy pokrmů. Pokud ale budete chtít, může změnit celý váš život.

Do ruky se vám dostala praktická kuchařka, která vás seznámí s prastarou tradicí indické vegetariánské kuchyně a s jejíž pomocí si budete moci připravit tradiční indická jídla přímo doma. Objasňuje nejen přípravu védských nebo klasických indických vegetariánských jídel, ale dozvíte se také o védském umění přijímání stravy, která oživuje jak duši, tak i tělo a mysl.

Jsou zde osvědčené recepty, které jsou malým zlomkem toho, co nám nabízí védská kuchařská tradice.

Vybrali jsme je pro svou rozmanitost a nenáročnou přípravu. Recepty nám poskytli nejlepší kuchaři hnutí Haré Kršna, z nichž některé učil osobně Šríla Prabhupáda.