Rýže

Bílá rýže:

  • 350 g rýže
  • 825 ml vody
  • 2 čl soli
  • 1 nebo 2 pl ghí nebo másla

Vodu se solí uveďte do varu. V jiném hrnci rozehřejte ghí nebo máslo a za stálého míchání smažte rýži. Když zrnka zprůsvitní, nalijte na ně vroucí vodu. Opět přiveďte k varu, zakryjte hrnec, přívod tepla snižte na minimum a vařte 15 až 20 minut.

Kořeněná rýže:

  • 350 g rýže
  • 825 ml vody
  • 1 čl strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 čl mleté skořice
  • 825 ml vody
  • 1 čl soli
  • 1/2 čl strouhaného muškátového oříšku
  • 2 pl ghí nebo rostl oleje
  • 3 tobolky kardamonu, drcené
  • 1 čl kmínu
  • 2 pl čerstvých koriandrových nebo petržel listů,
  • 2 čerstvé čili nadrobno nasekaných

V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a osmažte kmín a čili. Když kmínová zrnka začínají tmavnout, přidejte skořici, zázvor, kardamon a muškátový oříšek. Zamíchejte, přidejte rýži a pokračujte v míchání. Když je rýže osmahnutá přilijte vodu, hrnec zakryjte, snižte přívod tepla a vařte 15 až 18 minut.

Citrónová rýže:

  • 350 g rýže
  • 1 pl ghí nebo oleje
  • 1/2 čl kmínu
  • 1 1/2 čl hořčičných semínek
  • 5 listů kari (máte-li)
  • 1 smotek skořice (asi 5cm dlouhý)
  • 1 zelená čili drobně nasekaná
  • 825 ml vody
  • 2 čl soli
  • 1/2 čl kurkumy
  • 125 ml citrónové šťávy
  • 2 pl másla
  • 1 citrón nakrájený na 8 dílků
  • 5 nebo 6 snítek zelené petržele

V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a přidejte kmín, černá hořčičná semínka, listy karí a skořici. Když hořčičná i kmínová semínka změní barvu, přidejte nasekanou čili a potom rýži. Za stálého míchání rýži smažte 2 až 3 minuty. Jakmile zrnka začínají průsvitnět, zalijte rýži slanou vodou a na minutu přiveďte do varu. Chcete-li žlutou rýži přidejte s vodou kurkumový prášek. Hrnec přikryjte, snižte přívod tepla a vařte 18 minut, dokud se neabsorbuje veškerá voda. Potom odstraňte kousky skořice a rýži zalijte citrónovou šťávou a pokapejte máslem. Vařte ještě 2 až 3 minuty bez pokličky. Nakonec každou porci rýže ozdobte dílkem citrónu a snítkou petržele.

Kokosová rýže (sladká):

  • 350 g rýže
  • 825 ml vody
  • 200 g cukru
  • 1/2 čl jemně mletých kardamonových semínek
  • 150 g strouhaného kokosu lehce opečeného
  • 50 g opečených pistáciových nebo kešu oříšků
  • 50 g rozinek
  • 1 pl másla

V hrnci přiveďte do varu vodu, cukr a kardamonový prášek. Do vroucí vody vsypte rýži a uveďte do varu. Povařte 2 až 3 minuty a potom přívod tepla snižte na minimum. Hrnec přikryjte a vařte 10 minut. Potom rychle přidejte zbývající přísady, přiklopte a vařte dalších 10 minut. Nakonec nechte rýži vařit při téže nízké teplotě 2 až 3 minuty bez pokličky, aby se mohla uvolňovat pára.

Zeleninová rýže:

  • 350 g rýže
  • 100 g čerstvého hrášku
  • 100 g zelených fazolí
  • 100 g květákových růžiček
  • 100 g mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 pl ghí nebo másla
  • 1 čili drobně nakrájená
  • 1/2 čl strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 čl kurkumy
  • 950 ml vody
  • 1/2 čl soli
  • 2 bobkové listy
  • 2 citróny nakrájené na dílky

Do malého kousku jemnější látky zabalte jako do čajového sáčku následující koření:

  • 6 hřebíčků
  • 2 svitky rozdrcené skořice
  • 1 čl kmínu
  • 1/2 čl mletého kardamonu
  • 1/4 čl asafoetidy

V hrnci rozehřejte ghí nebo máslo a osmažte čili, strouhaný zázvor a kurkumu. Přidejte zeleninu a smažte dalších 4 až 5 minut. Přidejte rýži a chvilku míchejte. Potom přidejte slanou vodu a bobkové listy. Vše zamíchejte a uveďte do varu. Sáček s kořením zavěste do rýže, přikryjte hrnec a vařte na mírném plameni dokud se voda nevstřebá. Rýži servírujte ozdobenou dílky citrónu.