Polévky

Dálová polévka se zeleninou:

  • 200 g mung dálu nebo loupaného
  • zeleného hrachu
  • 1,9 l vody
  • 2 až 3 čl soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 smotek skořicové kůry (6 cm)
  • 1 čl kurkumy
  • 275 g zeleniny nakrájené na kousky
  • 1 pl másla
  • 1 pl ghí
  • 1 1/2 čl kmínu
  • 2 drcené, sušené čili
  • 1 čl strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 čl asafoetidy
  • 1 pl nasekaných čerstvých koriandrových listů
  • 2 citróny, každý nakrájený na 8 dílků

Ve velkém hrnci smíchejte vodu, sůl, bobkové listy a kousky skořice a přiveďte k varu. Do vroucí vody přidejte dál, částečně přikryjte hrnec, snižte přívod tepla na minimum a vařte asi 20 minut až je dál měkký. Potom přidejte kurkumu, máslo a nakrájenou zeleninu. Znovu přiklopte a pokračujte ve vaření při téže nízké teplotě, dokud zelenina není měkká a dál zcela rozvařený. V malé pánvi mezitím rozehřejte 2 polévkové lžíce ghí a přidejte kmín a čili. Když zrnka kmínu ztmavnou, přidejte strouhaný zázvor a asafoetidu a smažte ještě několik vteřin. Potom všechno koření najednou nalijte do dálu. Přikryjte hrnec a vařte asi 4 až 5 minut .

Dál by měl mít řídkou konzistenci. Je-li příliš hustý, přidejte trochu horké vody.

Dálová polévka s rajčaty:

  • 200 g mung dálu nebo čočky
  • 1,9 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 1 pl másla
  • 2 1/2 čl soli
  • 2 pl ghí
  • 1 čl hořčičných semínek
  • 2 rozdrcené sušené čili
  • 2 čl zázvoru
  • 1/4 čl asafoetidy
  • 1 čl kurkumy
  • 5 rajčat nakrájených na kousky
  • 2 pl citrónové šťávy
  • 1 pl nakrájených čerstvých koriandrových listů
  • 1 čl kmínu

Dálová polévka s rajčaty:

Přiveďte do varu vodu a přidejte sůl, máslo a bobkové listy. Vhoďte dál, přiklopte a  vařte 30 minut. Když je dál měkký, rozehřejte v malé pánvi ghí a vhoďte hořčičná semínka. Přiklopte. Když ustane praskání semínek, v rychlém sledu přidejte kmín, čili, zázvor, asafoetidu a kurkumu. Potom přimíchejte rajčata a za stálého míchání smažte 1 až 2 minuty.  Rajčata s kořením nalijte do polévky, přiklopte a zvolna povařte. Nakonec přidejte citrónovou šťávu a koriandrové listy a dobře zamíchejte.

Sladký Džagannátův dál:

  • 200 g žlutého hrachu
  • 1,9 l vody
  • 3 čl soli
  • 2 bobkové listy
  • 5-6  středních rajčat
  • 1 pl másla
  • 2 pl ghí nebo oleje
  • 1/2 čl kmínu
  • 1 čl zázvoru strouhaného
  • 1/2 čl asafoetidy
  • 4 pl strouhaného kokosu
  • 2 pl hnědého cukru
  • 2 čl sirupu (cukrové melasy)

Dál přes noc namočte do vody a potom jej nechte oschnout v cedníku. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu se solí, přidejte dál a bobkové listy. Vařte na středním plameni částečně přikryté 30 až 40 minut. Potom odkryjte, zamíchejte a pokračujte ve vaření na mírném ohni. Rajčata nakrájejte každé na 8 dílků a spolu s máslem je přidejte do polévky. Přiklopte a nechte mírně vařit, zatímco si připravíte koření. V malé pánvi rozehřejte ghí a smažte několik vteřin kmín. Potom přidejte strouhaný zázvor, asafoetidu a strouhaný kokos. Za stálého míchání smažte 1 až 2 minuty. Nyní nalijte koření společně s cukrem a sirupem do polévky, dobře zamíchejte a vařte ještě 5 minut.

Zeleninová polévka:

  • 3 pl ghí
  • 2 bobkové listy
  • 1 čl mletého koriandru
  • 1/4 čl asafoetidy
  • 1 1/4 čl kurkumy
  • 675 g zeleniny nakrájené na kostičky
  • 1,4 l vody
  • 3 čl soli
  • 4 čl pepře
  • 475 ml mléka
  • 2 pl másla
  • 3 pl mouky

V hrnci rozehřejte ghí. Několik vteřin smažte bobkové listy, koriandr, asafoetidu a kurkumu a potom okamžitě přidejte nakrájenou zeleninu. Tu smažte 4 až 5 minut, až se objeví hnědé skvrny. Nyní přidejte vodu, sůl a pepř. Přikryjte a vařte na mírném plameni. Zatímco se zelenina vaří, rozehřejte na malé pánvi máslo a opražte mouku.

Když začne hnědnout přidejte horké mléko. Směs míchejte asi 2 minuty. Potom vmíchejte do polévky a zahřejte k varu.