Sladkosti

Sladká rýže (Khir):

  • 50 g rýže
  • 2,4 l plnotučného mléka
  • 1/2 čl kardamonu
  • 2 bobkové listy
  • 100 g bílého cukru
  • 2 pl lehce opražených mandlí (podle volby)

Rýži omyjte a nechte ji stranou, aby okapala. Ve velkém hrnci přiveďte mléko k varu a potom upravte přívod tepla tak, aby se mléko mírně vařilo, ale nepřekypělo. Chcete-li zkrátit dobu vaření, nechte prvních 15 minut mléko vařit intenzívně, nezakryté, přičemž míchejte dřevěnou vařečkou, aby se houstnoucí mléko nemohlo připalovat na dně hrnce.

Do mléka přidejte rýži spolu s bobkovými listy. Nepřestávejte míchat. Dalších 20 minut vařte na mírném plameni a velmi opatrně míchejte, dokud se rýže neuvaří. Tou dobou by se měl objem mléka snížit asi na 2/3 původního množství. Vmíchejte cukr, mandle a mletý kardamon. Rýži vařte ještě 5 minut a odstavte z plamene.

Před odstavením by sladká rýže měla být pouze mírně hustá, protože zhoustne teprve při chlazení.

Halva (Suji ki halava):

  • 650 ml vody nebo mléka, nebo
  • polovinu od každého
  • 300 g cukru
  • 10 šafránových snítek (podle volby)
  • 1/2 čl strouhaného muškátového oříšku
  • 35 g rozinek
  • 35 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 225 g pšeničné krupice nebo hrubé mouky

V hrnci smíchejte vodu (nebo mléko) s cukrem, šafránem a muškátovým oříškem a vařte 1 minutu. Přidejte rozinky, snižte přívod tepla a nechte povařit. Ořechy opražte tak, aby zůstaly světlé, nasekejte je nahrubo a nechte stranou.

V jiném hrnci rozpusťte máslo. Přidejte krupici a za stálého míchání dřevěnou vařečkou ji smažte asi 10 až 15 minut, dokud krupice není zlatohnědá a dokud se máslo nezačne oddělovat od zrnek. Snižte plamen. Nyní pomalu přilévejte do krupice slazené mléko zatímco stále mícháte. Směs začne prskat. Rychle míchejte, abyste rozmělnili případné hrudky. Přidejte ořechy. Přikryjte a zvolna vařte 2 až 3 minuty, dokud se veškerá tekutina nevstřebá.

Mrkvová halva  (Gajar halava):

Tuto halvu je možné vařit také bez mléka. Přidáte pouze trochu více másla a vaříte halvu, dokud nedostane konzistenci marmelády.

  • 900 g čerstvé mrkve
  • 150 g másla
  • 3 pl rozinek
  • 1/2 čl mleté kardamonu
  • 3 pl mandlí, světle opražených a podélně rozpůlených
  • 500 ml mléka
  • 300 g cukru

Očištěnou mrkev nastrouhejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo a strouhanou karotku do něho nasypte. Odkryté vařte asi 10 minut a často míchejte, aby se mrkev nepřipálila. Přidejte mléko, cukr, rozinky a mandle. Vařte ještě 20 až 30 minut, dokud halva nezhoustne a nezformuje se v hrnci na jednolitou hmotu. Potom ji přendejte na servírovací mísu. Jakmile dostatečně vychladne, vytvarujte ji do kulatého koláče silného 2,5 cm a ozdobte mletým kardamonem. Chlaďte asi 30 minut. Potom hlavu nakrájejte na dílky a podávejte jako dezert nebo zákusek.

Barfi (Burfi):

  • 1,9 l plnotučného mléka
  • 100 g cukru
  • 1 pl másla

Mléko nalijte do širokého hrnce s tlustým dnem a postavte ho na velký plamen. Když se mléko téměř vaří a zvedá se, snižte přívod tepla tak, aby se plynule vařilo, ale přitom nepřekypělo. Pravidelně míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Kondenzování mléka může trvat až kolem jedné hodiny a proto vyžaduje trpělivost.

Když mléko zhoustne, začne se podobat pastě a vařečka zanechává krátkodobou stopu, přidejte cukr a máslo. Pokračujte ve vaření a míchejte až barfi zhoustne natolik, že se začne lepit. Vařte dál, a když si myslíte, že už to více nejde, pokračujte ještě alespoň 5 minut. Barfi je chutné samo o sobě, ale jestliže je chcete ještě ochutit, můžete nyní přimíchat příchutě. Drcené ořechy, vanilka, opražený kokos, mletý kardamon, mletá skořice – to všechno jsou typické příchutě do barfi. Nakonec barfi přeneste na máslem vymazaný plech. Když je na dotyk dostatečně vychladlé, vytvarujte je do asi 2,5 cm vysokého čtvercového koláče. Pokud je již dostatečně ztuhlý, rozkrájejte ho na kousky.

Ladu (Besan laddu):

  • 350 g másla
  • 400 g cizrnové mouky
  • 2 pl strouhaného kokosu
  • 2 pl hrubě sekaných lískových nebo
  • vlašských ořechů
  • 1/2 čl jemně mletého kardamonu nebo 1 čl mleté skořice
  • 250 g práškového cukru

V hrnci rozpusťte máslo. Vmíchejte mouku a stále míchejte. Během 15 minut by mouka měla být tak opražená, aby vydávala ořechové aróma. Vmíchejte strouhaný kokos, vlašské ořechy a mletý kardamon. Za stálého míchání pražte ještě 2 minuty a dobře zamíchejte. Potom hrnec odstraňte z plamene a přidejte práškový cukr. Důkladně promíchejte vidličkou, abyste rozmačkali hrudky a vše dobře promíchali. Na několik minut nechte stranou chladit. Když je ladu vychladlé, ale stále ještě měkké, navlhčete si ruce a utvořte 12 až 15 kuliček velikosti vlašského ořechu.  Ladu můžete také nakrájet na malé kostičky.

Dváracké barfi (Dvaraka burfi):

  • 400 g másla
  • 300 g cizrnové mouky
  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody
  • 250 g cukru
  • 250 g cukru
  • 35 g hrubě nasekaných kešu oříšků
  • 2 pl strouhaného kokosu

Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo. Vmíchejte mouku a za stálého míchání ji jemně osmažte. Po 15 minutách, když je mouka světle hnědá, odstavte hrnec z plamene. V jiném hrnci připravte sirup – svařujte dohromady mléko, vodu a cukr, až kapka sirupu vytvoří nitku mezi vaším palcem a ukazováčkem. Do sirupu vmíchejte ořechy a kokos a vše nalijte do mouky. Vařte na mírném ohni a jemně míchejte, až barfi zhoustne a začne se trochu lepit. Barfi můžete přendat na malý pekáč nebo tác a pak nakrájet nebo ho nechat vychladnout a uválet z něj kuličky. Vrchní část každého kousku ozdobte půlkou kešu oříšku nebo trochou nasekaných pistáciových oříšků.

Ovocné pakory  (Phal ka pakora):

  • 200 g bílé mouky
  • 1 pl sušeného mléka (podle volby)
  • 1/2 kypřícího prášku (podle volby)
  • 1 čl mleté skořice
  • 3 pl práškového cukru
  • 300 ml horkého mléka
  • ghí  nebo olej na smažení
  • 450 g čerstvého ovoce, nakrájeného na kousky

Ve velké míse smíchejte všechny přísady kromě ovoce, ghí a práškového cukru a vytvořte dostatečně husté těsto. V něm potom obalte každý kousek ovoce. V hrnci na smažení rozehřejte ghí a  jemně do něho vkládejte kousky ovoce. Smažte asi 3 nebo 4 minuty, až jsou zlatohnědé a křupavé. Pakory nakonec posypejte práškovým cukrem a podávejte nejlépe horké.

Malpury v jogurtu  (Malpura):

  • 225 g bílé mouky
  • 125 g práškového cukru
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 175 ml mléka
  • ghí na smažení
  • 600 ml čistého jogurtu
  • 150 g cukru
  • 200 g  rozmačkaných jahod nebo jiného ovoce

Smíchejte mouku, práškový cukr, kypřící prášek a mléko a vytvořte dostatečně husté těsto tak, aby drželo na dřevěné vařečce, aniž by z ní odkapávalo.  V pánvi nebo v mělkém hrnci rozehřejte ghí, až je horké, ale nekouří. Lžící naberte vždy trochu těsta a kousky vkládejte do horkého ghí. Vložte tolik kousků, kolik se jich tam vejde, aniž by se navzájem překrývaly. Smažte je a obracejte asi 6 až 8 minut, až budou usmažené jak uvnitř  tak i na povrchu. V míse promíchejte jogurt, cukr a rozmačkané ovoce. Malpury přelijte touto omáčkou a před podáváním je nechte alespoň 10 minut máčet.

Gulab-džamun (Gulab jamun):

  • 2,4 l vody
  • 2 kg cukru
  • 1 pl růžové vody nebo několik kapek růžové esence
  • 375 g sušeného mléka
  • čisté ghí na smažení
  • 2 čl kypřícího prášku
  • 1 čl mletého kardamonu
  • 50 ml rozpuštěného másla
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 25 až 30 malých kousků tvrdého cukrkandlu (podle volby)
  • 100 g bílé mouky

Začněte přípravou sirupu. V hrnci vařte vodu s cukrem asi 3 minuty, aby se cukr rozpustil. Potom vmíchejte růžovou vodu a odstavte hrnec z plamene.

V míse smíchejte sušené mléko, mouku, kypřící prášek a mletý kardamon. Konečky prstů vpracujte ghí či máslo, pomalu přidávejte mléko a dobře míchejte, abyste dostali tuhé ale vláčné těsto.  Z těsta utvořte 25 až 30 kuliček (asi 2 cm v průměru). Kuličky propracovávejte tak, aby byly hladké, bez jakýchkoli trhlinek.

Na pánvi rozehřejte ghí. Přívod tepla udržujte na nejnižším stupni, aby se mléčné kuličky smažily pomalu a důkladně. Vložte je do ghí a jemně obracejte, aby se nepřipálily. Jakmile kuličky vyplavou na povrch a vznášejí se, otáčejte je každých 30 vteřin. Smažte je asi 25 minut, dokud nemají pěknou hnědou barvu. Během této doby můžete zvolna zvětšovat plamen, aby se lépe nafoukly. Zda jsou kuličky již správně usmažené poznáte, když vytáhnete jednu kuličku a prstem ji zmáčknete, jako by jste dělali důlek. Když uvolníte prst a kulička se vrátí do svého původního tvaru, jsou hotové. Jiným testem je vložit kuličku do sirupu: jestliže se během 3 minut nerozpadne, jsou kuličky dostatečně prosmažené. Vyndejte je z ghí a nechte okapat. Potom je přendejte do sirupu, kde změknou a zhoubovatí. Máčejte je 30 minut až 4 dny. Gulab-džamuny se mohou podávat studené nebo lehce přihřáté.