Zeleninové kofty (Alu kofta):
|
|
Začněte přípravou rajské omáčky. Do hrnce s vařící vodou přidejte na 15 až 20 vteřin rajčata, potom je osušte, opláchněte pod studenou vodou, oloupejte a rozmačkejte. V hrnci rozehřejte trochu ghí nebo oleje a osmažte 1 čl strouhaného zázvoru a potom sušené čili. Dále osmahněte mletý kmín a 1/2 čl kurkumy. Do hrnce přidejte rajčata, přidejte polovinu množství soli, přiklopte a snižte teplotu. Vařte pomalu 20 minut a zhruba každých 5 minut zamíchejte.
Zatímco se omáčka vaří, oloupejte brambory a rozdělte květák na velké růžičky. Obě zeleniny potom nastrouhejte přes velké otvory na kovovém struhadle. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou zeleninu, cizrnovou mouku, 2 pl nasekaných koriandrových listů a veškeré zbývající koření. Dobře promíchejte a propracujte asi 2 minuty. Pak vyválejte 20 až 30 malých kuliček. Rozehejte ghí nebo olej a kuličky smažte ve velké vrstvě oleje 4 až 5 minut, dokud nejsou zlatohnědé a křupavé. Potom je nechte okapat.
Jestliže použijete jogurt, zamíchejte ho do rajské omáčky a potom ji nechte asi 2 minuty prohřát. Smažené kuličky vložte do servírovací mísy, přelijte je horkou omáčkou a ozdobte petrželovou natí.
Plněná zelenina (Bhari hui sabji):
6 rajčat nebo 6 zelených paprik, popřípadě 6 baklažánů
Rajčata omyjte, odkrojte „víčko“ na vrchu každého z nich, vyberte dužinu a propasírujte ji přes cedník. Šťávu použijte do náplně. Vnitřní strany vydlabaných rajčat trochu posolte. Totéž udělejte s paprikami. Baklažány nakrájejte podélně na polovinu, vyberte dužinu a nechte jen tuhou slupku. Vnitřky baklažánů nakrájejte na tenké kousky, uvařte a použijte v některé z náplní.