Nejlepším nápojem na zahřátí těla je velice horké kravské mléko. Podle Ajur-védy mléko vyživuje jemné mozkové tkáně – ale musíte ho pít horké, aby zažívací ústrojí mohlo jeho jemné vlastnosti využít. Proto mléko před podáváním vždy převařte, pokud ho nepijete přímo čerstvě nadojené.
Nápoje připravené z jogurtu, jako například lasí, tělo ochlazují. Proto je podávejte v létě, ale nepijte je před spaním nebo když jste nachlazeni, obzvláště v zimě. V chladném období velice prospívá zázvorový čaj s citrónem a troškou medu.
Horké mléko:
Mléko buď třikrát převařte, přičemž buďte opatrní, aby nepřekypělo, nebo ho udržujte při mírném varu 5 minut. Odstraňte z plamene, přidejte sladidlo a míchejte dokud se nerozpustí.
Mléko můžete také ochutit přidáním 3 nebo 4 tobolek kardamonu, jednou nebo dvěma kapkami růžové vody, 1 čl cikorky nebo karobového prášku, velkou špetkou mletého muškátového oříšku, skořice, anýzu a nebo několika snítkami šafránu.
Z teplého mléka můžete připravit také lahodný banánový nebo mangový nektar. Zralý banán nebo mango rozmělněte na kaši a vmíchejte do oslazeného horkého mléka. Přidejte 1 pl másla, 1/4 čl mleté skořice a 1/4 čl mletého muškátového oříšku.
Zázvorový čaj:
V odkrytém hrnci vařte prudce asi 10 minut vodu se zázvorem. Přidejte sladidlo a míchejte, dokud se nerozpustí. Přeceďte a ze zázvoru vymačkejte skrze cedník co možná nejvíc šťávy. Potom přidejte pepř a citrónovou šťávu. Podávejte horké.
Sladké lasí:
Všechny přísady rozmíchejte kvedlačkou nebo v mixéru, až se povrch lasí napění. Podávejte chlazené buď s přidáním ledu nebo nápoj vychlaďte v ledničce.
Jako obměnu za růžovou vodu a kardamon zkuste přidat 3 pl citrónové šťávy, 3 pl ochuceného sirupu nebo 50 g rozmačkaných červených plodů (jahody, maliny, borůvky, rybíz), zralého banánu nebo manga.