Bílá rýže:
Vodu se solí uveďte do varu. V jiném hrnci rozehřejte ghí nebo máslo a za stálého míchání smažte rýži. Když zrnka zprůsvitní, nalijte na ně vroucí vodu. Opět přiveďte k varu, zakryjte hrnec, přívod tepla snižte na minimum a vařte 15 až 20 minut.
Kořeněná rýže:
V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a osmažte kmín a čili. Když kmínová zrnka začínají tmavnout, přidejte skořici, zázvor, kardamon a muškátový oříšek. Zamíchejte, přidejte rýži a pokračujte v míchání. Když je rýže osmahnutá přilijte vodu, hrnec zakryjte, snižte přívod tepla a vařte 15 až 18 minut.
Citrónová rýže:
V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a přidejte kmín, černá hořčičná semínka, listy karí a skořici. Když hořčičná i kmínová semínka změní barvu, přidejte nasekanou čili a potom rýži. Za stálého míchání rýži smažte 2 až 3 minuty. Jakmile zrnka začínají průsvitnět, zalijte rýži slanou vodou a na minutu přiveďte do varu. Chcete-li žlutou rýži přidejte s vodou kurkumový prášek. Hrnec přikryjte, snižte přívod tepla a vařte 18 minut, dokud se neabsorbuje veškerá voda. Potom odstraňte kousky skořice a rýži zalijte citrónovou šťávou a pokapejte máslem. Vařte ještě 2 až 3 minuty bez pokličky. Nakonec každou porci rýže ozdobte dílkem citrónu a snítkou petržele.
Kokosová rýže (sladká):
V hrnci přiveďte do varu vodu, cukr a kardamonový prášek. Do vroucí vody vsypte rýži a uveďte do varu. Povařte 2 až 3 minuty a potom přívod tepla snižte na minimum. Hrnec přikryjte a vařte 10 minut. Potom rychle přidejte zbývající přísady, přiklopte a vařte dalších 10 minut. Nakonec nechte rýži vařit při téže nízké teplotě 2 až 3 minuty bez pokličky, aby se mohla uvolňovat pára.
Zeleninová rýže:
Do malého kousku jemnější látky zabalte jako do čajového sáčku následující koření:
V hrnci rozehřejte ghí nebo máslo a osmažte čili, strouhaný zázvor a kurkumu. Přidejte zeleninu a smažte dalších 4 až 5 minut. Přidejte rýži a chvilku míchejte. Potom přidejte slanou vodu a bobkové listy. Vše zamíchejte a uveďte do varu. Sáček s kořením zavěste do rýže, přikryjte hrnec a vařte na mírném plameni dokud se voda nevstřebá. Rýži servírujte ozdobenou dílky citrónu.