Zeleninové chody

Kičrí:

  • 200 g mung dálu nebo loupaného hrachu
  • 250 g rýže
  • 1 malý květák rozdělený na růžičky
  • 4 střední rajčata rozčtvrcená
  • 4 brambory nakrájené na kostky
  • 3 pl ghí nebo oleje
  • 2 čl kmínových semínek
  • 1/2 čl mletého pepře
  • 2 čerstvé čili nadrobno nakrájené
  • 2 čl čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 čl mletého kmínu
  • 1/2 čl asafoetidy
  • 1,6 l vody
  • 2 čl soli
  • 2 čl kurkumy
  • 3 pl citrónové šťávy

Rozehřejte ghí nebo olej a osmažte kmínová semínka, čili a zázvor. Když přestanoou prskat, přidejte mletý kmín a asafoetidu. Po několika vteřinách přidejte nakrájené brambory a růžičky květáku. Zeleninu asi 4 až 5 minut obracejte vařečkou, dokud se na ní neobjeví hnědé skvrny. Potom přidejte dál a rýži a osmahněte asi minutu. Přidejte vodu, sůl, kurkumu, rajčata a přiveďte do varu. Snižte teplotu a vařte zpola zakryté 30 až 40 minut až je dál měkký. Potom přidejte citrónovou šťávu a při velmi nízké teplotě ještě povařte, dokud luštěniny a rýže neabsorbují veškerou vodu. Nakonec přidejte pepř a jemně zamíchejte.

Zapékané brambory (Alu Gauranga):

  • 450 g domácího sýra, panýru
  • 10 brambor
  • 1/2 čl asafoetidy
  • 3 čl soli
  • 1 čl mletého pepře
  • 3 pl mletého koriandru
  • 3 pl čerstvých koriandrových listů
  • nadrobno nakrájených
  • 725 ml kyselé smetany smíchané
  • s 1 čl kurkumy
  • 50 g másla
  • 2 pl sušeného mléka

Brambory nakrájejte na tenké plátky. Dno vymaštěného kastrolu nebo pekáče pokryjte jednou třetinou bramborových plátků. Tuto vrstvu posypte jednou třetinou každého koření v tomto pořadí: asafoetida, sůl, pepř, koriandr čerstvý, koriandr mletý. Pokryjte třetinou droleného sýra a třetinou smetany. Posázejte jednou třetinou másla. Všechno pokryjte druhou vrstvou nakrájených brambor a ostatními přísadami ve stejném pořadí jako u první vrstvy. Utvořte třetí vrstvu se zbytkem brambor a postup opakujte. Nakonec povrch posypte slabou vrstvou sušeného mléka. Kastrol přikryjte aluminiovou fólií, kterou okolo okrajů řádně utěsněte a pečte přibližně 45 minut při teplotě 200 C. Deset minut před koncem pečení obal odstraňte, aby povrch mohl zhnědnout.

Květák s bramborami v jogurtu (Alu phul gobhi ki bhaji):

  • 1 střední květák rozdělený na růžičky
  • 5 pl ghí nebo oleje
  • 2 čl kmínu
  • 1 nebo 2 sušené, drcené čili
  • 2 čl mletého koriandru
  • 1 čl kurkumy
  • 1/2 čl asafoetidy
  • 4 brambory nakrájené na kostičky
  • 4 pl vody
  • 1 1/2 čl soli
  • 250 ml čistého jogurtu
  • 3/4 čl garam masaly
  • 2 nakrájená rajčata
  • 1 citrón

V hrnci rozehřejte ghí nebo olej. Přidejte kmín, drcené čili a smažte několik vteřin. Potom přidejte prášková koření a nato bramborové kostky. Smažte asi 3 minuty , potom přidejte květák a za stálého míchání smažte další 3 minuty. Potom přidejte vodu se solí, přiklopte a poduste 15 minut. Nakonec vmíchejte jogurt a povařte ještě několik minut, až omáčka zhoustne. Posypte garam masalou a jemně zamíchejte. Každou porci ozdobte plátkem rajčete a kolečkem citrónu.

Zelí s bramborami (Bandgobhi alu sabji):

  • 450 g hlávkového zelí
  • 2 hřebíčky
  • 2 tobolky kardamonu
  • 1 smotek skořice (7,5 cm)
  • 4 pl ghí nebo oleje
  • 4 brambory nakrájené na kostky
  • 1 pl strouhaného zázvoru
  • 1/2 čl kájenského pepře
  • 1 čl kurkumy
  • 4 rajčata, každá nakrájená na 8 dílků
  • 1 1/2 čl soli
  • 1/2 čl cukru
  • 150 ml vody

V elektrickém mlýnku nebo v hmoždíři namelte hřebíček, kardamon a skořicovou kůru na jemný prášek a nechte stranou. V hrnci rozehřejte ghí neb olej. Přidejte nakrájené brambory a za stálého míchání je smažte. Vyndejte je z hrnce a nechte stranou. Ve stejném hrnci osmahněte na zbývajícím ghí nebo oleji zázvor. Přidejte kájenský pepř a kurkumu a ještě několik vteřin smažte. Přidejte nakrájené zelí a za stálého míchání smažte 3 až 4 minuty. Přidejte rajčata, osmahlé brambory, sůl , cukr a vodu. Hrnec přikryjte a vařte na mírném ohni dokud všechna zelenina nezměkne. Před podáváním posypte předem namletým kořením a jemně zamíchejte.

Zelenina po bengálsku (Bengali tarkari):

  • 5 brambor nakrájených na kostky
  • 1 velký baklažán nakrájený na kostky
  • 350 g tykve nakrájené na kostky
  • 450 g hrášku
  • 3 pl ghí nebo oleje
  • 1 1/2 čl hořčičných semínek
  • 2 sušené čili, drcené
  • 3 bobkové listy
  • 1 čl řeckého sena
  • 1 čl anýzu
  • 1 čl mletého kmínu
  • 600 ml vody
  • 2 čl hnědého cukru
  • 2 čl soli
  • 2 rozčtvrcené citróny
  • 6 snítek petržele

Ve velkém hrnci rozehřejte ghí nebo olej. Přidejte hořčičná semínka, čili, bobkové listy a řecké seno. Zakryjte hrnec. Když semínka přestanou prskat a řecké seno ztmavne, přidejte anýz a mletý kmín. Potom okamžitě přidejte na kostičky nakrájené brambory a obracejte je asi 8 minut. Potom přidejte nakrájenou tykev a baklažán. Za stálého míchání ještě 5 minut vařte. Dále přidejte hrášek spolu s vodou a přiklopte. Vařte 15 minut a přibližně každých 5 minut zamíchejte. Potom přidejte cukr a sůl a při nízké teplotě vařte, dokud zelenina nezměkne a omáčka není hustá. Nakonec každou porci jídla ozdobte dílkem citrónu a snítkou petržele.

Zelenina se sýrem (Matar alu tarkari):

  • 2 pl ghí nebo oleje
  • 6 hřebíčků
  • 2 smotky skořice (7,5 cm)
  • 1/2 čl mletého kardamonu
  • 3 bobkové listy
  • 6 brambor nakrájených na kostky
  • 450 g hrášku
  • 1 čl kurkumy
  • 425 ml vody
  • 6 rozčtvrcených rajčat velkých
  • 1 čl strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 čl strouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 čl hnědého cukru
  • 2 čl soli
  • 150 ml kyselé smetany
  • 1 pl nakrájených koriandrových listů
  • nebo petržele
  • 100 g světle pražených mandlí
  • 225 g panýru nakrájeného na kostky a
  • osmaženého

Ve velkém hrnci rozehřejte ghí nebo olej a přidejte do něho hřebíčky, skořici, mletý kardamon a bobkové listy. Smažte asi 30 vteřin, potom přidejte brambory a smažte ještě asi 5 minut. Potom přidejte hrášek a kurkumu, zamíchejte, přilijte vodu a 10 minut zakryté vařte. Potom přidejte rajčata spolu se strouhaným zázvorem, muškátovým oříškem, cukrem a solí. Zamíchejte a vařte zakryté ještě 5 minut. Nakonec přidejte smetanu, koriandrové listy nebo petržel, mandle a smažený sýr. Odstraňte celá koření.

Listová zelenina (Sak):

  • 900 g čerstvých špenátových listů
  • nebo jiné listové zeleniny
  • 2 pl ghí nebo oleje
  • 1/2 čl fenyklu
  • 1/2 čl strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 čerstvé čili nadrobno nakrájené
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/4 čl asafoetidy (podle volby)
  • 2 brambory nakrájené na kostky
  • 1 čl soli
  • 2 pl citrónové šťávy

Listovou zeleninu několikrát omyjte, odstraňte tuhé řapíky a nakrájejte ji na malé kousky. Rozehřejte ghí nebo olej a asi 30 vteřin společně smažte fenykl, strouhaný zázvor a nakrájené čili. Přidejte práškové koření a velice krátce je smažte. Potom okamžitě přidejte nakrájené brambory a smažte je za stálého míchání 8 až 10 minut. Přidejte nakrájené zeleninové listy, přiklopte a pomalu vařte asi 15 minut, nebo tak dlouho, dokud listy nejsou uvařené a brambory měkké. (Listy, které jsou méně šťavnaté se vaří déle a vyžadují přidat vodu). Nakonec přidejte sůl a citrónovou šťávu.

Zeleninová krupice (Upma):

  • 4 střední rajčata
  • 450 g rozmanité zeleniny
  • 3 pl ghí
  • 2 čl kmínu
  • 1 čl hořčičných semínek
  • 1/2 čl řeckého sena
  • 2 čl strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 rozdrcená sušená čili
  • 6 listů karí (nemáte-li, použijte
  • 3 bobkové listy)
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/4 čl asafoetidy
  • 1,4 l vody
  • 50 g rozinek (podle volby)
  • 3 čl soli
  • 450 g krupice
  • 200 g másla nebo ghí
  • 1/2 čl mletého pepře
  • 2 pl citrónové šťávy
  • 2 pl másla

Nejprve nakrájejte zeleninu. Zelené fazole se mohou nakrájet na kousky, mrkev na kolečka, brambory na kostičky, rajčata rozčtvrtíme a květák rozdělíme na růžičky. V hrnci rozehřejte polévkovou lžíci ghí a osmažte kmín, hořčičná semínka, řecké seno, listy karí, zázvor a čili. Po 40 vteřinách přidejte kurkumu a asafoetidu a potom nakrájenou zeleninu. (Chcete-li upmě dodat zvláštní chuť, osmažte lehce kostky brambor, kolečka mrkve a růžičky květáku a přidejte je do upmy až nakonec.) Míchejte zeleninu dokud nezhnědne, přidejte trochu vody, snižte teplotu, přikryjte a vařte do změknutí. Zatímco se zelenina vaří, v malém hrnci uvedˇte do varu vodu se solí. V třílitrovém hrnci rozpusťte máslo nebo ghí, nasypte krupici a na středním plameni ji lehce pražte asi 10 až 15 minut dokud není světle hnědá. Když je krupice hotová a voda se vaří, přidejte do krupice uvařenou zeleninu.

Vmíchejte rozinky (chcete-li) a potom do směsi přilijte vařící vodu. Pozor ! Směs bude soptit a prskat. Snižte přívod tepla. Několikrát zamíchejte a přiklopte. Po pěti minutách odkryjte pokličku a přesvědčte se, zda-li krupice vstřebala všechnu vodu. Jestliže nikoliv, několikrát zamíchejte a vařte ještě chvíli odkryté. Nakonec přidejte pepř, citrónovou šťávu a máslo.